Barbara Kathmann, de fractieleider van de PvdA in Rotterdam, gaat vandaag in een blog nogmaals op haar knieën voor Vincent Karremans van de VVD, terwijl hij haar aan het begin van de week al afwees.

‘’Met een aantal partijen lijken de verschillen onoverbrugbaar en dan zeker op waardenniveau’’, schrijft ze op de dag dat de verkenners hun werk hervatten en een week extra de tijd hebben gekregen om partijen nader tot elkaar te brengen. ‘’Een coalitie waarin partijen betrokken worden vanuit de flanken is dan ook geen goed idee. Dan zitten we straks weer in de loopgraven. Voor uitdagingen als de energietransitie, woningbouwopgave en het armoedevraagstuk zou dat killing zijn. Voor de PvdA gaat dan ook de voorkeur uit naar een coalitie met de vier partijen met vijf zetels als basis (dit zijn de VVD, D66, GroenLinks en wij). Met de politiek als grootste verliezer en maar drie echte winnaars (VVD, GroenLinks en alle nieuwkomers) lijkt dat het meest recht te doen aan de uitslag.’’

De liefdesverklaring voor de VVD is in die zin opmerkelijk, omdat Karremans aan het begin van deze week niet alleen Kathmann maar ook Bokhove (GroenLinks) al een blauwtje liet lopen. ‘’Ik heb niet veel te bieden’’, zei hij toen gekeken werd of er een akkoord met GroenLinks, D66 en de PvdA viel dicht te spijkeren. Eerder had de jongerenorganisatie van de VVD aan de onderhandelaars Karremans en Versnel verzocht om niet met links in zee te gaan.

Print Friendly, PDF & Email