De Partij van de Arbeid maakt zich sterk om de Hindoestaanse gemeenschap in Rotterdam te helpen aan een officiële plek langs de Maas of de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland om de as te kunnen uitstrooien van hun overleden familieleden. Tot nu toe gebeurt dit bij een gedoogplek in IJsselmonde, maar volgens PvdA-fractieleider Barbara Kathmann leeft er onder de mensen nog te veel de angst dat zij vroeg of laat zullen worden beboet. Het is traditie dat Hindoes as uitstrooien in stromend water dat in de zee uitkomt.

‘’Toen in 1975 Suriname onafhankelijk werd maakten veel Hindoestanen gebruik van het aanbod van toenmalig premier Den Uyl om naar Nederland te komen en zich hier te vestigen. Hindoes staan erom bekend dat ze zich aanpassen aan tijd, plaats en omstandigheden. Zo proberen ze in Nederland zo bescheiden mogelijk de cultuur en traditie uit te dragen. De Hindoestaanse gemeenschap heeft in de loop van de tijd goede omstandigheden en voorzieningen gecreëerd, waarin ze de Hindoestaanse cultuur en tradities kunnen beleven. Er ontbreekt echter wel een bepaalde voorziening voor het uitstrooien van as van overledenen’’, aldus Barbara Kathmann.

Volgens haar zijn de regels onduidelijk en zou de Partij van de Arbeid graag zien dat procedure voor het toewijzen van een eigen uitstrooiplaats voor Hindoestanen inzichtelijk wordt gemaakt.

Print Friendly, PDF & Email