Rotterdam heeft een lerarentekort van meer dan tweehonderd leraren en de verwachting is dat dit aantal op korte termijn nog verder zal toenemen. Meer dan zesduizend leerlingen hebben hier dagelijks last van. Voor leraren in het basisonderwijs was dit de reden om recent te staken. De Partij van de Arbeid wil nu een experiment starten met een scholingsfonds, dat jongeren die docent willen worden in staat stelt om daarmee kosteloos de pabo te volgen.

‘’In Nederland betalen we de opleidingen van mensen die politieagent of militair willen worden. Maar van leraren die onze kinderen naar de toekomst geleiden en waar we zoveel van vragen niet. Ze moeten zich voor studiefinanciering in de schuld steken, terwijl het salaris ook stukken beter kan’’, vindt raadslid Co Engberts.

Op dit moment valt 50% van de pabo studenten uit en na het eerste jaar werk valt nog eens 1 op de 5 docenten uit. Het onderwijs en de praktijk van de klas staan nog steeds te ver uit elkaar. ‘’De uitval is een enorme kapitaalvernietiging voor de samenleving, de docenten zelf en onze kinderen’’, aldus Engberts. ‘’Daarom is het extra belangrijk om genoeg leerkrachten te hebben en de klas en de opleiding dichter bij elkaar te brengen. We moeten het makkelijker maken voor jongeren om met de pabo te beginnen. Daarnaast moeten we basisschoolleerkrachten gaan belonen, zoals hun collega’s in het middelbaar onderwijs. Zij hebben immers hetzelfde hbo opleidingsniveau.’’

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!