Op het einde van de raadsvergadering kwam er nog een onverwachte wending in de zaak van Feyenoord City toen raadslid Ruud van der Velden, die zich na het besef dat het rapport over de stand van zaken rond de ontwikkelingen van het nieuwe stadion en het gebied eromheen niet openbaar mocht worden zich daarover kennelijk zo had zitten verbijten, dat hij alsnog en tot grote verbijstering van de coalitiepartijen een stemming aanvroeg onder het motto, dat de Raad het hoogste orgaan van de gemeente is en niet zomaar ‘kalt gestellt’ kan worden door de wethouder.

Hij stond er ook niet alleen voor, Van der Velden, hij had gedurende de loop der gebeurtenissen die middag de volledige oppositie achter zijn plan van de stemming kunnen krijgen. En hij vroeg ‘m aan. Als een soort overval. Gelijk paniek, eerst bij het CDA. Christine Eskes: ‘Ik ben geschokt’. Daarna bij raadslid Tak van de Partij van Arbeid: ”Dit is amateurisme. Alsof de Raad met de rug tegen de muur staat en nu al moet beslissen. Terwijl het allemaal nog in ontwikkeling is. Dit is een publiciteitsstunt.”

”U bent het gemeenteraadslidmaatschap onwaardig”, brieste Van der Velden terug naar Tak. ”U komt net kijken en kent het hele dossier niet.”

Grote verbijstering ook bij wethouder Adriaan Visser, die zelfs uit zijn wethouderskamer vandaan was gehaald om de wonderlijke wending zelf mee te makjen. ”Raar”, zei hij, maar men kon aan zijn ogen zien dat hij het woord ’t liefst door een heel andere had willen vervangen. Maar hij hield zich in en raakte bij de stemverklaringen ook gaandeweg geruster. ”Als we dit rapport openbaar maken, met al die geheimen erin, dan kunnen we er net zo goed nu al mee ophouden”, vond Jan-Willem Verheij van de VVD, ”want dan zijn er van nu af aan gewoonweg geen zaken meer te doen.”

Het onbegrip bij Adriaan Visser zat ‘m vooral in de onverwachte switch van Leefbaar Rotterdam, dat in de vorige coalitie –  op raadslid Dries Mosch na – volledig voorstander van de nieuwe Kuip was en nu naar het afblazen neigt. Terwijl Visser het zei keek hij in de richting van het Leefbaar-rekenwonder Gerben Vreugdenhil, alsof hij wilde zeggen: jij als geen ander kent de financiële consequenties als je zo’n rapport in z’n volledigheid openbaar maakt.

Een paar minuten later zegevierde de coalitie in een hoofdelijke stemming: 22 stemmen tegen het voorstel van Van der Velden (Partij van de Dieren) en 21 voor.

Print Friendly, PDF & Email