De Partij voor de Dieren in Rotterdam wil een lobbyregister om te kunnen checken of de gemeentelijke besluitvorming wel eerlijk verloopt. Het is na bijna vier jaar ‘mee-regeren’ fractieleider Jeroen van der Lee vooral bij belangrijke processen opgevallen – zoals bij de World Expo 2025 en Feyenoord City – dat personen en organisaties ‘hulp’ aanbieden en daarmee een particulier belang dienen. ‘’En het is nog maar de vraag of dit belang overeenkomt met de publieke zaak’’.

Hij schrijft het niet, maar tussen de regels door lijkt het alsof Van der Lee vindt dat het spel niet altijd koosjer wordt gespeeld. ‘’Lobbyisten hebben het geld om krachten in te huren en hebben directe lijntjes met raadsleden of leden van het college.’’ Daarover zijn nu aan het college van B&W schriftelijke vragen gesteld.

Op voorhand heeft de PvdD zelf de oplossing: een lobbyparagraaf en een lobbyregister. De lobbyparagraaf wordt toegevoegd aan elk beleidsvoorstel dat wordt voorgelegd aan de gemeenteraad, zodat eenieder kan zien wie heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het voorstel. Een lobbyregister is een openbaar document dat laat zien welke fractie of raadsleden met welke organisaties of personen heeft gesproken. ‘’Het stadhuis is publiek bezit, niet het voorportaal van macht en geld!’’

 

Print Friendly, PDF & Email

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!