Zijn opa overleefde de Jappenkampen niet. Zijn vader kwam al op jonge leeftijd naar Nederland om een nieuw bestaan op te bouwen. ”Dat komt allemaal samen in onze rap voor de Indië-herdenking”, zegt rapper Thijs ‘Kijoe’ de Bruijn.

Kijoe maakte met twee vrienden het rapnummer ‘Indo’s’. Daarmee staat hij op 15 augustus op het podium van de Indië-herdenking. ‘Een hele eer’, zegt de 42-jarige rapper. ”Dat ik mijn opa mag eren, zoveel jaar na dato, en dat we op deze manier tijdens een herdenking in Nederland bij hem stil zouden staan… dat had ik nooit kunnen denken. Hij ook niet, denk ik.”

Geen luisterend oor
Zijn teksten zijn honderd procent positief, volgens Kijoe. ”Ze hebben een maatschappelijk thema en komen echt vanuit mezelf.’ Na het overlijden van zijn vader wilde Kijoe per se een lied voor hem maken. ‘Hij is vanuit Nederlands-Indië hiernaartoe gekomen. Veel mensen vergeten dat die generatie het heel moeilijk heeft gehad. Ze hadden in Nederlands-Indië veel meegemaakt, maar vonden hier geen luisterend oor. Ze moesten hard werken om succesvol te zijn en te integreren. En dat is gelukt. Het is echt bijzonder wat ze hebben gedaan.”

Syndroom van Down
Kijoe is geen rapper van beroep. Om rond te komen heeft hij ‘een gewone baan’. ‘Mijn vrouw en ik hebben drie kinderen. Een van hen heeft het syndroom van Down. Om daarover meer bewustzijn te creëren, wilde ik mijn ervaringen met anderen delen. Daarom heb ik er een rapliedje over gemaakt: Wij2.’

Hart en ziel
Drie van de vier vrienden die meewerkten aan Wij2, besloten meer raps te maken. Toevallig hebben ze allemaal een Indische achtergrond. Met een van hen staat Kijoe 15 augustus op het podium. ”De organisatie vroeg of wij wilden optreden met deze rap. Dat gaan we doen. Ik zal het met hart en ziel vertolken.”

Print Friendly, PDF & Email

Bron: Gemeente Rotterdam