Advertisement

Rechter zegt: geen BBQ Pegida in Utrecht

Rechter zegt: geen BBQ Pegida in Utrecht

Pegida Beeldrecht: Screenshot -

De voorzieningenrechter in Utrecht heeft gisteren in een kort geding de demonstratie van Pegida op de stoep van de Sayidina Ibrahim-moskee in Kanaleneiland later op de dag verboden. Volgens de rechter heeft de burgemeester goed gehandeld. Voor Rotterdam is dat een bijzondere uitspraak, omdat de Turkse moslimpartij DENK dit verbod ook wilde in relatie tot de aangekondigde BBQ van Pegida van aanstaande donderdag vlak bij de Laleli-moskee op Zuid tijdens de nu gaande Ramadan.

De Pegida-groep had in Utrecht speklapjes willen braden op de stoep van de moskee. Burgemeester Jan van Zanen vindt dit, in overleg met de politie en justitie, onverantwoord. Al eerder stak hij een stokje voor eenzelfde protestbijeenkomst bij de Ulu-moskee in de wijk Lombok. Ook in andere steden zijn vergelijkbare bijeenkomsten verboden.

”We zijn al zover in Nederland dat wij onder dreiging van bepaalde groepen niet mogen demonstreren”, zei Pegida-voorman Edwin Wagensveld tegen de rechter. De groep wil op de stoep van een moskee de eigen standpunten laten horen en zien. “Anders heeft het protest geen zin.” Volgens de groep moet je juist diegene die het recht om te demonstreren wil verstoren, aanpakken.”Zij ondermijnen het grondrecht”, aldus Wagensveld.

Volgens de rechter heeft de burgemeester terecht de aanvraag afgekeurd. Van Zanen is bang voor wanordelijkheden. Het is ramadan, het is druk rond de moskee omdat het avondgebed plaatsvindt. Jongeren uit de buurt en andere wijken zagen het roosteren van varkensvlees als een ernstige provocatie. Zij zouden uit zijn op een conflict. Ook waren er geluiden van andere tegendemonstraties. De omgeving was voor de politie slecht te controleren. Daarom wilde de burgemeester geen risico’s nemen. De rechter steunt hem hierin.

Pegida – een anti islamgroepering, die in Duitsland is ontstaan en in Nederland vertakkingen heeft gekregfen – wil vanaf nu voor elke moskee in het land afzonderlijk en na elkaar een aanvraag voor een protest gaan indienen.

Print Friendly, PDF & Email

Bron: ANP

Laatste nieuws
{"effect":"fade","fontstyle":"normal","autoplay":"true","timer":"4000"}
Advertisement
Share This