De Rijnhaven heeft vanaf 4 juli een drijvend park, dat volledig gemaakt is van gerecycled plastic. Hiervoor is plastic in de rivier de Maas opgevangen om te voorkomen dat het de Noordzee bereikt. Het opgevangen plastic is verwerkt tot drijvende bouwstenen voor een nieuwe groenvoorziening.

Het is een initiatief van WHIM architecture en de Recycled Island Foundation in samenwerking met de Gemeente Rotterdam, Rijkswaterstaat en HEBO maritiemservice.

Plastic afval vormt een structureel probleem in open wateren. Via rivieren komt een groot deel van het zwerfafval terecht in zeeën en oceanen, waar het onderdeel wordt van een wereldwijde vervuiling. De Nieuwe Maas is een belangrijke rivier, die vervuiling meeneemt vanuit het binnenland tot in de zee.

Het tijdig opgevangen plastic krijgt nu een nieuwe waarde als drijvend vermogen in het kader van de door de gemeente Rotterdam gewenste groenvoorzieningen. Drijvend groen is een meerwaarde voor de stad, maar zal ook een ecologische functie krijgen in de rivier. De bouwstenen worden zo ontworpen, dat niet alleen aan de bovenkant nieuw leven kan ontstaan, maar ook aan de onderkant moet zich nieuw leven in het water gaan nestelen.

Print Friendly, PDF & Email