Het Maasstad Ziekenhuis, het IJsselland Ziekenhuis, het Franciscus Gasthuis & Vlietland en de zorgorganisatie Laurens hebben een nieuwe voorziening in het leven geroepen en gaan met hulp van Het Rode Kruis kwetsbare patiënten die de Spoedeisende Hulp hebben bezocht naar huis brengen. De proefperiode is gisteren van start gegaan en duurt drie maanden.

Het gaat om kwetsbare ouderen die fysiek niet in staat zijn om zelfstandig met het openbaar vervoer of een taxi te reizen. Het ziekenhuis meldt de patiënt aan bij LaurensEntree, het aanmeldpunt dat het Rode Kruis inschakelt. De vrijwilligers van het Rode Kruis dragen zorg voor het vervoer naar huis. Bij aankomst thuis helpen zij de patiënt binnen op weg. Ze kijken of de woonsituatie veilig is en of iemand zich thuis goed kan redden.

Het Rode Kruis ontlast hiermee de ziekenhuizen. Patiënten blijven nu soms langer dan noodzakelijk op de Spoedeisende Hulp liggen of worden per ambulance vervoerd zonder medische indicatie. Kwetsbare patiënten moeten soms uren wachten, voordat ze naar huis kunnen.

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter