Roparun verdeelt half miljoen euro

8 October 2018, 08:34 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Zes gemeenten op de twee routes van de Roparun mogen in totaal 165.000 euro besteden aan doelen in hun regio die aansluiten bij het doel van de Roparun, palliatieve zorg voor mensen met kanker. Op de route uit Parijs zijn dat Zele, Ossendrecht en Oud-Beijerland en op de route uit Hamburg gaat het om Zutphen, Almelo en Sleen.

Tijdens de jaarlijkse doelenavond op het ss Rotterdam maakte de Roparun vrijdag bekend welke 'doorkomstgemeenten' het afgelopen Pinksterweekend de meeste indruk maakten op de deelnemende teams en een jury. Zele en Zutphen mogen als winnende Roparunnersteden beiden 45.000 euro besteden, de gemeenten die op de tweede en derde plaats eindigden elk respectievelijk met een prijs van 22.500 en 12.500 euro.

Projecten
Daarnaast ontvingen op de Doelenavond vier doelen een rechtstreekse bijdrage van Roparun. Het Zorghuis in Den Helder ontving een bijdrage van 195.000 euro voor het gaan bieden van gastzorg in Hospice Zorg aan Zee. Als eerste in Nederland gaat men er mensen opvangen die in een oncologisch behandeltraject zitten, waarbij opvang thuis niet mogelijk is. De bijdrage van Roparun is bedoeld om de inrichting te kunnen realiseren.

De stichting Vrienden van Vrijthof in Tiel ontving 24.000 euro voor het inrichten van een bezinningstuin. Vrijthof biedt revalidatie, somatische en psychogeriatrische verpleeghuiszorg en palliatieve zorg aan circa 220 cliënten.

Het gasthuis van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam kon rekenen op een bedrag van 115.500 euro voor vervanging van de inrichting van de logeergelegenheid voor patiënten en hun begeleiders die van ver moeten komen voor hun behandeling.

Inloophuis Sigrid’s Garden in Emmen ontving op aanbeveling van Roparunteam 126 ABN AMRO Runners een bedrag van 7.300 euro.

Roparunnersteden
Zutphen verdiende op de Duitslandroute de eerste plaats volgens teams en jury vanwege de warme ontvangst, de activiteiten en muziek in de stad en de indrukwekkende hoeveelheid waxinelichtjes langs de route van Warnsveld, via het centrum naar de Hoven.

Almelo verdiende de tweede plaats niet alleen vanwege de gezelligheid. Er was volop waardering voor de zogeheten Laan van Bezinning bij binnenkomst van Almelo, waar primair het doel van Roparun centraal staat.

Sleen pakte de derde plek met de originaliteit van de aankleding, de voorzieningen voor bezoekers en teams en hoe de aanmoediging van teams ging.

Het Belgische Zele werd eerste op de Frankrijkroute en scoorde bij de jury het maximale aantal punten voor aankleding, vermaak voor bezoekers en aanmoediging van teams. Dat werd ook duidelijk in de score door de teams.

Ossendrecht, tweede op de route uit Parijs, kreeg veel punten voor de aankleding. Ook teams gaven veel punten voor de doorkomst waar zij hoofdzakelijk midden in de nacht passeerden.
Oud-Beijerland kreeg van jury en teams met name waardering voor de muziek en het geboden vermaak voor bezoekers, goed voor een derde plaats.

De Roparun is een non-stop estafetteloop die ieder jaar tijdens Pinksteren plaatsvind. De teams lopen en fietsen in teamverband vanuit Parijs en Hamburg naar Rotterdam.