Vooruitlopend op het eindadvies hebben de informateurs voor een nieuw stadsbestuur in Rotterdam bekend gemaakt dat VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en CU-SGP in de zogenaamde midden variant met elkaar gesprekken starten over het formeren van een college. Dat betekent dat Pieter Duisenberg en Paul Rosenmöller Leefbaar Rotterdam als grootste partij in Rotterdam alsnog aan de kant willen zetten.

Als de Rotterdamse top van de VVD zijn woord houdt is de kans klein dat dit lukt. De liberalen voelen niets voor een midden variant die in zetelverhouding geen midden variant is. VVD, CDA en CU-SGP (rechts) hebben binnen dit idee acht zetels en GroenLinks, PvdA en het naar links opgeschoven Democraten (D66) vijftien. De vraag is wel hoe is de krachtsverhouding binnen het tweekoppige formatiegroep. Tot dusver heeft alleen Rosenmöller nog het woord gevoerd als er uitleg werd gevraagd.

Dinsdag 5 juni ronden de informateurs hun opdracht af met een eindadvies en met de aanbieding van het raamwerk. De opmerkingen van alle fracties op het raamwerk zijn input voor de formerende partijen.

Print Friendly, PDF & Email