mainImage

10% zelfbewoning in RISE in middelduur segment

Hofplein: new look
16 oktober 2021, 13:12 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Van de 1300 woningen in het nieuwe project RISE op de hoek van de Coolsingel en het Hofplein – ter vervanging van het te slopen Pompenburgflat – moeten er 130 gerealiseerd worden in het segment middeldure koopwoningen met een zelfbewoningsplicht en antispeculatiebeding van 5 jaar. Die opdracht kreeg bouwwethouder Kurvers mee van Leefbaar Rotterdam, D66 en zijn eigen partij de VVD. Wanneer na enige tijd deze woningen niet verkocht worden, kunnen ze alsnog aangeboden worden zonder zelfbewoningsplicht.

GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP, 50Plus en PVV vonden die 10% veel te weinig en stemden tegen. Verdere uitgangspunt bij de verkoop van de RISE-woningen is dat 50% van de voorraad gekwalificeerd moet worden als betaalbaar, zodat ze bereikbaar zijn voor het middensegment. Er is op dit moment een groot tekort aan woningen in deze prijsklasse: woningen met het prijspeil van de NHG grens, nu is dat tot maximaal 325.000 euro.

‘’Starters en doorstromers, waaronder mensen met vitale beroepen, zoals agenten, verplegers en ga zo maar door, moeten weer de mogelijkheid krijgen om een betaalbare woning te kunnen kopen in Rotterdam’’, vond Leefbaar-raadslid Van Putten namens Faber (VVD) en De Roon (D66).