600 Feyenoord-fans willen allen inspreken; géén selectie

20 May 2021, 21:16 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Inzet: raadslid Verkoelen

Het kennisplatform Stadion op Zuid en de webshop FRFC1908 (een beweging van fanatieke Feyenoord-supporters) nemen geen genoegen met slechts een selectie van clubaanhangers die zich heeft opgeven om in te spreken over de plannen van de gemeente Rotterdam om een nieuw Feyenoord-stadion te bouwen. Er hebben zich 600 supporters aangemeld en ze hebben alle 600 hetzelfde recht, vinden ze. Zelf werken ze in elk geval niet mee aan een selectie. Hun bijdrage staat gepland voor woensdag 9, donderdag 10 en vrijdag 11 juni.

De gemeenteraad heeft zojuist (donderdagavond) de programmering van de behandeling van het omstreden nieuwe Feyenoord-stadion opnieuw omgegooid. Ellen Verkoelen (50Plus) vond het ‘’een minachting’’ voor de supporters van Feyenoord als er al een politieke discussie zou worden gevoerd voordat zij hadden ingesproken. Dat was aanvankelijk wel de bedoeling. Nu is dat politieke debat doorgeschoven tot na de bijdrage van de supporters.

Het eindoordeel van de gemeenteraad over het financial commitment – aanvankelijk gepland in juni – blijft voorlopig op de agenda voor dinsdag 6 juli en donderdag 8 juli. Tenzij blijkt dat er geen tevredenheidsoplossing wordt gevonden voor de 600 insprekers en mogelijk ook de brief van de Rekenkamer – die morgen publicabel wordt – roet in het schema gooit.

Bij het oplossen van het probleem van het enorme aantal aangemelde insprekers krijgt de Griffie op het stadhuis assistentie van drie raadsleden: Zeegers (D66), Lansink-Bastemeijer (VVD) en Verkoelen (50Plus).

Twee dagen terug schreef de Griffie aan de Raad dat iedereen aanhoren onmogelijk zou zijn. ‘’Als de commissie alle insprekers zou willen horen gaat dat dagen kosten (schatting op basis van 12 insprekers per uur, minimaal 50 uur, nog afgezien van de beperkingen ten gevolge van corona). Bovendien is de verwachting dat de inbreng van de insprekers vaak over dezelfde argumenten zal gaan.’’

De SP (raadslid Schol) betwijfelt dit. Hij stelde voor - als er toch geselecteerd zou moeten worden - om eerst de vraag te stellen: bent u voor of tegen? En afhankelijk van dat aantal een correcte verdeling te maken.