8 miljoen voor kankeronderzoek in Erasmus MC

13 April 2021, 16:11 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

KWF Kankerbestrijding financiert 8 miljoen voor kankeronderzoeksprojecten in het Erasmus MC. De toekenning is onderdeel van de nieuwste financieringsronde van KWF van in totaal 30 miljoen landelijk. Daarvan is 14 miljoen voor Zuid-Holland.

Er is een grote verscheidenheid aan onderzoeksthema’s te zien: van zorg voor patiënten met een migratie-achtergrond tot betere behandeling van alvleesklierkanker en van protonentherapie voor oogmelanoom tot palliatieve zorg voor hoofd-halskanker. De onderzoeken gaan later in 2021 van start. 

Alvleesklierkanker

Volgens de richtlijnen worden alvleesklierkankerpatiënten voor wie een genezende operatie nog mogelijk is, na de ingreep behandeld met chemotherapie. Maar vanwege complicaties, slechte conditie of terugkeer van de kanker, is chemotherapie voor de helft van deze patiënten naderhand geen optie meer. 

Chirurg dr. Bas Groot Koerkamp (Erasmus MC) gaat onderzoeken of chemotherapie vóór de operatie de overleving verbetert ten opzichte van ná de operatie. Naar verwachting vergroot chemotherapie vooraf de kans op volledige verwijdering van de tumor. Vanwege de slechte overleving bij alvleesklierkanker is elke stap vooruit een enorme verbetering. 

Innovatie & melanomen 

Gunstiger zijn de overlevingscijfers bij melanomen, maar ook hier valt nog veel winst te behalen. Met name als het gaat om het voorkomen van uitzaaiingen. In haar toegekende onderzoek wil dr. Loes Hollestein (Erasmus MC) met kunstmatige intelligentie een model ontwikkelen dat op het moment van diagnose kan voorspellen welke melanomen een hoog risico op uitzaaiing hebben. 

Samen met onderzoekers van de TU Delft en het bedrijf SkylineDx werkt ze aan een test die dat kan voorspellen; met die informatie kunnen melanoompatiënten nog beter op maat worden behandeld. 

Hoofd-halskanker

Verder wil dr. Marinella Offerman in het Erasmus MC met haar onderzoek bijdragen aan een betere individuele inschatting van de levensverwachting voor patiënten met hoofd-halskanker in de palliatieve fase. Een prognose op maat geeft patiënten betere beslismogelijkheden en dus meer regie tijdens de voorbereiding op hun levenseinde.