Amateurclubs dankbaar voor oproep oud-sporters in Even Tot Hier

4 December 2022, 12:03 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

De Nederlandse amateurclubs zijn heel dankbaar voor de oproep die enkele oud-profvoetballers zaterdagavond deden in het NPO-programma Even Tot Hier. Dat laat voorzitter Ben van Olffen van de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) zondag weten. "We kunnen alles gebruiken om aandacht te vragen voor de zeer problematische situatie van de amateurclubs in Nederland", stelt hij.

Aan het slot van Even Tot Hier riepen onder meer Robin van Persie, Foppe de Haan, Frank de Boer, Theo Janssen, Jan Mulder en Lex Immers de kijkers op hun energiecompensatie te schenken aan hun lokale sportclub. Hun boodschap was dat dit soort clubs, die het nu heel zwaar hebben door de energiecrisis, een onmisbare springplank zijn voor jong voetbaltalent.

"Financiële steun voor die clubs is heel belangrijk", aldus Van Olffen. "Maar de symbolische waarde is ook van cruciaal belang. Er zijn in Nederland op dit moment duizend clubs die op omvallen staan en die zich ernstig in de kou voelen staan, omdat de overheid ze niet de hulp biedt die ze nu wel nodig hebben."

Minister Conny Helder van Sport stelde afgelopen week geen aanvullende maatregelen te gaan treffen voor clubs die door de hoge energierekeningen op omvallen staan. Er is wel een noodfonds, maar de amateurclubs en veel Kamerleden zeggen dat die 6 miljoen euro geen soelaas biedt. De extra regelingen waar Helder mogelijk aan werkt, komen naar verwachting veel te laat voor veel clubs. "Ik kan geen garantie geven dat iedere sportvereniging de winter overleeft", zei de minister.


Door: ANP