mainImage

Bouw superjacht Jeff Bezos wordt afgerond in Eemshaven

4 augustus 2022, 15:44 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Op scheepswerf Greenport in de Rotterdamse Eemshaven zijn jachtbouwers begonnen met het monteren van de tientallen meters lange masten op het schip van de Amerikaanse miljardair Jeff Bezos. Donderdag rond het middaguur stonden twee van de drie beoogde masten op hun plek.

Hoe lang de werkzaamheden nog duren voordat de boot aan de baas van internetbedrijf Amazon wordt opgeleverd is niet bekend. Scheepsbouwer Oceanco, die het vaartuig zijn vlaggenschip noemt, wil niets anders zeggen dan dat dat in de tweede helft van 2022 gaat gebeuren.

Het 127 meter lange schip genaamd Project Y721, waarvan de romp en opbouw zijn vervaardigd op de werf van Oceanco in Alblasserdam, is al maanden wereldnieuws. Het vaartuig zou aanvankelijk afgebouwd met masten en al via de Nieuwe Maas en Nieuwe Waterweg naar zee varen. Om dat voor elkaar te krijgen zou in Rotterdam het op 46 meter hoogte hangende middendeel van de Koningshavenbrug, ook wel de Hef genoemd, tijdelijk gedemonteerd moeten worden.

Een ambtenaar van de gemeente Rotterdam bevestigde in februari aanvankelijk dat Oceanco een vergunning hiervoor had aangevraagd, maar niet veel later ontkende burgemeester Ahmed Aboutaleb dat. Lang was onduidelijk of er nu wel of niet een vergunning is aangevraagd. Uiteindelijk zag Oceanco er eind juni van af om een vergunning aan te vragen bij de gemeente Rotterdam.

Media over de hele wereld, zoals The New York Times, The Guardian en de Franse krant Le Parisien maar ook de Italiaanse, Spaanse, Duitse en Nieuw-Zeelandse pers besteedden aandacht aan de kwestie. In Rotterdam zelf was er ook ophef. Enkele inwoners van die stad uitten hun ongenoegen over het feit dat de brug moest worden gedemonteerd voor het jacht van Bezos. Via sociale media werd opgeroepen om eieren naar het schip te gooien ten tijde van de doorvaart.

Afgelopen dinsdag bleek dat de boot heimelijk door transportbedrijf Koninklijke van der Wees versleept is naar de Eemshaven, waar de laatste hand wordt gelegd aan het op een na langste zeiljacht ter wereld. Bezos heeft daar naar schatting ruim een half miljard dollar voor betaald.

Het grootste jacht ter wereld, volgens sommigen, is het in Duitsland gebouwde 143 meter lange Sailing Yacht A. Puristen beweren dat het niet om een authentiek zeiljacht gaat, maar om een motorschip dat alleen voor de sier voorzien is van zeilen. Zij beschouwen de boot van Bezos als het grootste authentieke zeiljacht ooit gebouwd.


Foto: Google Maps