Bvo Feyenoord bevestigt: Het is een publiek object

25 June 2021, 01:12 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

‘’Het is geen privaat project. Er zit wel degelijk publiek belang bij’’, zei Pieter Smorenburg, de financieel-directeur van Feyenoord, die donderavond op het stadhuis onmiddellijk schrok van zijn cri de coeur, want daarmee bevestigde hij waarom het stadsbestuur van Rotterdam met medewerking van de coalitiepartijen D66, VVD en CDA zo saamhorig duwen om Feyenoord City inclusief een nieuw stadion gerealiseerd te krijgen.

Een klein foutje van Smorenburg, want het Rotterdamse college van B&W doet juist zijn stinkende best om iedereen ervan te overtuigen dat alleen de betaald voetbalorganisatie van Feyenoord het nieuwe stadion wil en niemand anders.

Niet echt fair van het stadsbestuur, want de bvo Feyenoord wordt gedwongen. Die 40 miljoen is een heerlijke rookworst, die niet geoffreerd wordt als Feyenoord zijn Kuip wil renoveren. Dat is de hele kiksaus.

Die angst dat de gemeente Feyenoord alleen helpt bij nieuwbouw is letterlijk een keer uitgesproken. Simons (Leefbaar) weet dat. Smorenburg zei het nu ook, alleen niet letterlijk.

Deze nieuwe Feyenoord-penningmeester, die illustere voorgangers heeft waarvan hij nog nooit heeft gehoord (dat is het grootste mankement bij die club), maar wel zo eerlijk en naïef was om te zeggen dat hij niet wist wat de cijfers van concurrent Ajax en de Arena zijn, gaf uitleg aan Ellen Verkoelen (50Plus) hoe Feyenoord er in een nieuw stadion voor zou komen te staan als er sprake zou zijn van een zogenaamde Perfect Storm.

Perfect Storm is een (misplaatst en achterlijke) verzonnen naam voor de grootste zeperd, namelijk wanneer de voetbaltak in een nieuw stadion slechts 17,5 miljoen euro per jaar krijgt om spelers te kopen en te betalen. Kans klein.

''Gebeurt alleen als er 25% minder seizoenkaarten worden verkocht’’, zei Smorenburg.

Ook weer eerlijk. Maar tegelijkertijd een rampzalige bevestiging dat hij – en de andere directieleden van de bvo Feyenoord – niet of nauwelijks belangstelling hebben gehad voor de 59 van de 60 Feyenoord-supporters die inspraken waarvan er ongeveer 50 zeiden niet van De Kuip naar het nieuwe stadion te willen verhuizen. En dat was 10% van het aantal insprekers dat werkelijk wilde inspreken.

‘’Het voelt niet goed’’, sprak raadslid Ruud van der Velden tot de drie directieleden van Feyenoord. ‘’Alles wat u zegt is oppervlakkig. Het is een gesmeerd pr-verhaaltje. Ik had er al niet veel vertrouwen in, maar nu is het echt helemaal weg.’’

Opvallend aan politieke zijde was verder de betrokkenheid van Verkoelen (50Plus) met de Feyenoord-supporters, de kritische vragen van de coalitiepartijen GroenLinks (*), zelfs van CU-SGP en verder de zwijgzaamheid van Leefbaar (Simons) en Tak (PvdA).

(*) Toen er voor de eerste keer in de gemeenteraad gestemd werd over een nieuw stadion voor Feyenoord was GroenLinks tegen (voorjaar 2017). In de nieuwe coalitie wordt GL geacht nu vóór een nieuw stadion te zijn: coalitiediscipline.