Dagblad010 | Coronasteun ov-bedrijven verlengd tot eind 2021
mainImage

Coronasteun ov-bedrijven verlengd tot eind 2021

9 april 2021, 16:37 uur
Rotterdam & Regio, Den Haag & Regio, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

Ov-bedrijven die vanwege de coronacrisis met financiële problemen kampen, kunnen ook in de laatste maanden van 2021 nog coronasteun krijgen. Eerder gold de regeling tot en met september, maar die is nu verlengd. De komende maanden wordt onderzocht of in 2022 ook nog steun nodig is.

Met de regeling krijgen vervoerders tussen de 93 en 95 procent van hun kosten vergoed. De rest moeten ze zelf bijdragen, onder meer door efficiënter te werken of te bezuinigen.

Veel mensen werken thuis of volgen thuisonderwijs vanwege de coronamaatregelen. Daardoor wordt er minder gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Vervoerders maken zo meer kosten dat dan ze aan geld binnenkrijgen. Het is nog niet duidelijk hoe het reizigersaantal zich herstelt na de coronacrisis, aldus het ministerie van Infrastructuur.

Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven roept mensen op zoveel mogelijk thuis te werken en niet het ov te gebruiken. Wel blijft de dienstregeling goeddeels ongewijzigd, omdat het openbaar vervoer een vitale sector is. "Het brengt een schoonmaker naar zijn nachtdienst in het ziekenhuis en een leerkracht naar school", schrijft Van Veldhoven.


Door: ANP | Foto: Erik Fecken