Dagblad010 | Deltavariant maakt opmars in Rotterdam: 20 procent
mainImage

Deltavariant maakt opmars in Rotterdam: 20 procent

23 juni 2021, 21:25 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

De zogenaamde deltavariant van het coronavirus rukt op in de stad. Zo'n 20 procent van alle Rotterdamse positieve besmettingen is veroorzaakt door deze variant, die ook in landen om ons heen aan een opmars bezig is.

Dat bevestigt een woordvoerder van de GGD Rotterdam-Rijnmond tegenover Rijnmond. In hoofdstad Amsterdam groeit het aantal nog sneller. Daar is bij ruim 40 procent van de positieve uitslagen de nieuwe variant aangetroffen. Vorige week schatte coronaminister De Jonge nog dat het aantal in grote steden ongeveer 10 procent zou zijn, dat lijkt dus snel te stijgen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de variant die als eerste opdook in India in de loop van deze zomer de meest voorkomende coronavariant in ons land zal zijn. De Delta-variant is besmettelijker en verdringt de Alfa-variant (de nieuwe naam van de Britse variant) die nu nog het vaakst voorkomt. "Dit beeld zien we ook in de ons omringende landen."

Uit de steekproef van positieve coronatesten die het RIVM iedere week aan een nadere analyse onderwerpt, blijkt volgens het instituut dat de Delta-variant nu ongeveer 9 procent van het totale aantal coronagevallen veroorzaakt. Uit Amsterdams onderzoek komt verder naar voren dat een groot deel van de jongeren die het virus de laatste tijd in Spanje of Portugal opliep, de Delta-variant kreeg. Zij zijn niet de enigen. "Er zijn nu meerdere clusters in Nederland met de deltavariant, in verschillende settings en leeftijdsgroepen."

Positief is wel dat de coronavaccins die tot nog toe beschikbaar zijn bescherming bieden tegen alle varianten van het virus. "Ook tegen de Delta-variant", aldus het RIVM, dat verder het belang van de basismaatregelen blijft benadrukken. Het advies blijft om 1,5 meter afstand tot anderen te houden, regelmatig de handen te wassen en bij klachten thuis te blijven en je te laten testen. "Ook op vakantie en ook als je gevaccineerd bent."

De laatste cijfers uit de zogeheten kiemsurveillance, waaruit het aandeel van 9 procent voor de Delta-variant naar voren komt, zijn nog niet gepubliceerd. De laatste cijfers die op de website van het instituut staan, gaan over de eerste week van juni. Van de 538 positieve testen uit die week die zijn geanalyseerd, bleek het in 15 gevallen om de variant uit India te gaan. Dat is 2,8 procent, aanmerkelijk meer dan een week eerder, toen het nog om iets minder dan 1,2 procent van het totaal ging.


Foto: Envato