Er vertrekt wéér een wethouder in Rotterdam: de 4e

5 October 2021, 14:48 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Sven de Langen (links): van alle markten thuis

Sven de Langen stapt op als zorg- en sportwethouder van Rotterdam. De 34-jarige CDA-er wordt bestuurder bij de ouderenorganisatie PZC in Dordrecht. De switch gaat al per 14 oktober in. Zijn ontslagbrief aan burgemeester Aboutaleb is vandaag op het stadhuis ontvangen. Niet uitgesloten is dat CDA-fractievoorzitter Eskes hem zal opvolgen. De fractie neemt daar aan het einde van de week een beslissing over.

Met het vertrek van De Langen verliest de gemeente Rotterdam zijn vierde wethouder binnen de coalitieperiode 2018-2022. Eerder vertrokken Adriaan Visser (D66) vanwege ‘het lekken’ in het Schiekadeblok-dossier, Barbara Kathmann (PvdA) nadat zij benoemd was tot Tweede Kamerlid en afgelopen zomer vertrok Bert Wijbenga (VVD) naar Vlaardingen om er burgemeester te worden.

De benoeming van De Langen bij de ouderenorganisatie PZC in Dordrecht valt voor hem enigszins ongelukkig samen met het pijnlijke rapport van de Rotterdamse Rekenkamer over de ouderenzorg in Rotterdam. De Langen kreeg 80 reprimandes en slechts één keer een aai. 

De in Berkel en Rodenrijs geboren De Langen, die de Mont Ventoux opfietst, hardloopt, op de mountainbike rijdt en in zijn puberjaren bijna betaald voetballer werd bij Willem II in Tilburg, studeerde fysiotherapie aan de Hogeschool Rotterdam en bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vanaf 2006 was hij al bezig met politiek: voorzitter van de Rotterdamse Jongerenraad en bestuurslid van het CDJA in Rotterdam.

Raadslid werd hij in 2014 en toen Hugo de Jonge in 2017 minister werd, volgde De Langen hem op als wethouder op. Dat was al in het vorige college.