Dagblad010 | Festivals over marathons: het blijft met twee maten meten
mainImage

Festivals over marathons: het blijft met twee maten meten

22 september 2021, 16:31 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

De overheid blijft in het vaststellen van de coronaregels met twee maten meten. Dat stellen diverse festivalorganisatoren in reactie op het nieuws dat het publiek bij marathons in de open lucht zonder vertoon van een QR-code samen mag komen. De komende maand gaan diverse grote marathons door, vrijwel zonder enige restrictie, in Amsterdam, Eindhoven en Leiden. Ook de marathon in Rotterdam gaat zo goed als zeker door, maar daar is nog niet bekend of en welke restricties gaan gelden.

"De overheid blijft met twee maten meten", aldus Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg. "Wat wij als festivalbranche niet mochten en mogen, mogen sportevenementen wel. Dit is, net als bij de Formule 1, niet uit te leggen." Hij verwijst naar de rechtszaak die Unmute Us, het samenwerkingsverband van evenementen, heeft aangespannen tegen de overheid en vrijdag dient.

Ook Mojo-baas Ruben Brouwer reageert zeer verbolgen. "Er wordt weer met verschillende maten gemeten", zegt hij. "Het publiek mag zonder QR-codes samenscholen zoals dat op evenementen niet mag. Het hanteren van de verschillende criteria is weer op zijn zachtst gezegd heel bijzonder, zoals dit al doorlopend het geval is."

Deelnemers aan de marathons kunnen meedoen zonder coronatoegangsbewijs en ook toeschouwers kunnen vrij aan de kant van het parcours gaan staan. Alleen bezoekers van de marathon in Amsterdam die op de tribunes van het Olympisch Stadion naar start en finish willen kijken, moeten aantonen dat ze gevaccineerd zijn of recent negatief getest op het coronavirus.


Door: ANP | Foto: AS Media