Dagblad010 | Fietswethouder Bokhove blijft 'The Big Star' van GroenLinks
mainImage

Fietswethouder Bokhove blijft 'The Big Star' van GroenLinks

Zomer 2018: de grote verleidingsfoto. Bokhove (GL) en Karremans (VVD)
22 september 2021, 18:13 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Judith Bokhove (53) is door de leden van GroenLinks Rotterdam opnieuw gekozen tot lijsttrekker. In de keuzefinale versloeg zij haar rivalen Debora Fernald (49) en Astrid Kockelkoren (43).

Bokhove is nu wethouder (van Verkeer en Jeugd) en wordt binnen de belevingswereld van GroenLinks op handen gedragen, omdat zij strijdt tegen de overmacht van de auto in de stad. Ze wil met name het centrum van Rotterdam autoluw krijgen. Dat is uit protest en drang tot verandering.

Bokhove, die het rechtste beleid van de vorige coalitie (2014-2018) ''guur'' vond, wil dat iedere Rotterdammer gaat fietsen. Het liefst ook ouderen die dit niet kunnen. Bij de formatie van het nieuwe college was de VVD het hiermee eens. Die souplesse staat inmiddels  steeds vaker onder liberale druk, maar vooralsnog mondjesmaat en tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2021 is dat signaal ook verder verwaarloosbaar.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 maakte GroenLinks in Rotterdam een spectaculaire sprong van 2 naar 5 zetels. Ook toen was Bokhove lijsttrekker. In eigen kring is zij (moeder van vijf kinderen) razend populair. Dat geldt niet voor de Rotterdammers die op hun auto zijn aangewezen, het centrum van Rotterdam willen blijven bezoeken en (uit angst) niet met het OV willen reizen.

Voor die grote groep heeft GroenLinks de laatste vier jaar geen oplossing gevonden. In het centrum kunnen zij niet of nauwelijks parkeren.