Dagblad010 | In 2022 weer maximale huurverhoging bij Vestia
mainImage

In 2022 weer maximale huurverhoging bij Vestia

23 juli 2021, 00:15 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Huurders van Vestia krijgen in 2022 weer een zo hoog mogelijke huurverhoging. Dat geldt niet alleen voor Rotterdam, maar zo goed als zeker ook voor Den Haag, Delft/Zoetermeer. 

In haar niet-openbare Biedingen Prestatieafspraken 2022, die Vestia op 1 juni verstuurde naar de gemeente Rotterdam, meldt de corporatie het volgende: “Vestia verhoogt de huren van zelfstandige sociale huurwoningen bij de jaarlijkse huurverhoging per 1 juli 2022 met het maximaal wettelijk toegestane percentage (dit is maximaal inflatie, conform het Sociaal Huurakkoord)”. 

Daaraan toevoegend: “Vestia maakt gebruik van de mogelijkheid van de inkomensafhankelijke huurverhoging (IAH) om de doorstroming te bevorderen”. 

Op 1 juli jongstleden kregen de Vestia-huurders géén huurverhoging. Dat was een gevolg van een in de Tweede Kamer gesteunde motie van SP-Kamerlid Sandra Beckerman. In die motie werd de regering opgeroepen af te zien van de jaarlijkse huurverhoging voor sociale huurwoningen. Beckermans motie werd, op 9 februari, aangenomen mede dankzij de steun van de VVD-Kamerfractie. 

In de Rotterdamse gemeenteraad bleek, opvallend genoeg, twee dagen later dat de Rotterdamse VVD en het college van burgemeester en wethouders fel tegen het voor een maal schrappen van de huurverhoging waren. Maar toen op 17 februari minister Ollongren verklaarde Beckermans motie te gaan uitvoeren, legden de Rotterdamse VVD en het college zich er toch maar bij neer.