mainImage

Inleveractie levert 442 wapens op in Rotterdam

19 oktober 2021, 16:52 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Bij de politie in de regio Rotterdam zijn de afgelopen week 442 wapens ingeleverd tijdens de landelijke wapen-inleveractie. Onder de ingeleverde wapens zitten 255 messen, 27 vuurwapens, enkele machetes, nepwapens, alarmpistolen, boksbeugels en hakbijlen. Ook werden rond de duizend stuks munitie ingeleverd, meldt de politie.

Tijdens een door de politie georganiseerde actieweek konden mensen op verschillende politiebureaus en gemeentekantoren anoniem en zonder straf hun wapen afgeven. De opbrengst van de inleveractie dit jaar was beduidend hoger dan in 2019. Toen werden in de regio Rotterdam 262 wapens ingeleverd, waaronder zestig vuurwapens.

De politie rekent zich niet rijk en beseft dat het slechts om een fractie van het totale aantal wapens gaat dat in omloop is. "We zijn blij met elk wapen dat van straat is, maar tegelijk zijn we niet naïef. Wij realiseren ons dat de personen die hun wapen niet inleveren, het grootste risico vormen. De winst van de actie zit daarom vooral in de gesprekken die deze week hebben opgeleverd. We hebben de kans gekregen om op heel veel plekken uitleg te geven over de gevaren van wapenbezit en met elkaar de norm over wapenbezit te verstevigen," zegt Mohammed Mouch, portefeuillehouder wapens bij de politie Rotterdam.

Gegevens van de inleveracties in andere steden en regio's worden later deze week en begin volgende week bekendgemaakt. De inleveractie met de slogan 'Drop je knife, doe wat met je life' was een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De campagne was vooral gericht op jongeren.


Door: ANP