Dagblad010 | Krijgt historische boerderij De Gouden Leeuw weer bewoners?
mainImage

Krijgt historische boerderij De Gouden Leeuw weer bewoners?

15 juni 2021, 18:14 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws

De boerderij De Gouden Leeuw aan Dordtsestraatweg 171( nu Pascalweg) in Rotterdan verkeert in slechte staat en stond te koop en werd tijdelijk bewoond door een antikraak. De boerderij wordt nu leeg geruimd. Het pand is in zeker opzicht een van de oudere gebouwen in het gebied Rotterdam-Zuid maar heeft geen beschermde status.

Boerderij De Gouden Leeuw (hij staat net op Rotterdams grondgebied) heeft een verleden dat terug gaat tot de rijke Dordtse regent Mr. Sanuel Everwijn (1631-1694). Hij was onder meer burgemeester van Dordrecht. Everwijn trouwde in 1664 Cornelia de Roovere(1643 – 1727), afkomstig uit een andere rijke Dordtse familie met belangen in Barendrecht.

Rijke families belegden destijds hun geld vaak door het kopen van boerderijen en land. Samuel en Cornelia lieten in boerderijen die zij kochten een ‘alliantiewapen’ inmetselen. Het wapen bestaat uit de wapens van hun families.
Het alliantiewapen is nog steeds terug te vinden op boerderijen als Dorpzicht in het oude centrum van Barendrecht en Reestein in Rhoon.

Ook in de muur van boerderij De Gouden Leeuw is het wapen te zien. Aardig de boerderij was in de 19e eeuw door brand verwoest en werd herbouwd door eigenaar Zwaal. De wapensteen was toen zoekgeraakt, werd gelukkig weer teruggevonden en herplaatst.

Boerderij de "Gouden Leeuw" is sinds 1873 van de familie Zwaal geweest tot 2003.


Foto: LMOFOTO