Dagblad010 | Nida vindt politie Marconiplein buitenproportioneel
mainImage

Nida vindt politie Marconiplein buitenproportioneel

13 mei 2021, 22:32 uur
Rotterdam & Regio

Tot hoever kan en mag een agent van het Rotterdamse politiekorps gaan bij het handhaven van de veiligheid? De vraag keert geregeld terug als omstanders relletjes filmen. Volgens de politieke partij Nida ging er een agent van het bureau Marconiplein op 5 mei over de schreef toen hij een jongen vol in het gezicht sloeg. Later bleek de jongeman pas 17 jaar te zijn.

‘’Buitenproportioneel’’, heeft raadslid Ercan Büyükçifçi aan burgemeester Aboutaleb geschreven en spreekt daarbij in termen van ‘’aangedaan leed’’ en gewenste ‘’compensatie’’.

Ook zei Büyükçifçi visioenen te krijgen van de Zembla-afleveringen over de inzet van politiehonden. En verder refereerde hij aan de agenten uit de “Jan Smit WhatsApp groep die schuldig zijn aan racisme en discriminatie en die de wens uitten op allochtonen te willen schieten.”

Meestal zijn het Nida, Denk, D66 en GroenLinks die bij het beoordelen van het geweldmonopolie kritiek hebben op de politie, maar nu ook de SP.

‘’Ja, dit ging te ver’’, vond fractievoorzitter Aart van Zevenbergen, die toch zelf nog als kind de tijd heeft meegemaakt - de jaren vijftig - dat vaders, onderwijzers en wijkagenten behoorlijk uit hun slof konden schieten en niemand er van die generatie slechter van geworden is. ‘’Ik zag namelijk geen gespannen situatie op de beelden. Daarom begrijp ik ook dat de agent zijn excuses heeft aangeboden. Dit kan niet door de beugel. Hoewel ik natuurlijk niet weet wat de jongen heeft geroepen, want er is geen geluid bij.’’

‘’Nee, het is geen heksenjacht tegen de politie’’, vindt Van Zevenbergen. ‘’Je mag als politie best hard optreden en je hoeft ook niet alles te pikken. De politie heeft het tegenwoordig helemaal niet makkelijk en hoeft zich ook zeker niet als boksbal te laten gebruiken. Maar een agent moet zich niet verlagen tot het niveau van relschopper. Je moet in zo’n situatie zorgen dat de zaak niet escaleert.’’

Burgemeester Aboutaleb heeft een waslijst aan vragen gekregen van Nida.

Oordeel zelf:

https://twitter.com/h__aras/status/1390078769440899072
en
https://twitter.com/lidwienj/status/1390303887748304908