mainImage

Oude arbeiderswoningen aan Nijverhoek zijn nu klushuizen

11 januari 2022, 14:24 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Het fenomeen klushuis maakt al jaren opgang in diverse wijken van Rotterdam. Hier in de wijk Feijenoord in de Nijverheidstraat staan 32 klushuizen. Ze zijn gebouwd in periode rond 1900 waar ooit veel nieuwe arbeiders van de eilanden en uit de provincie naar Rotterdam trokken om te gaan werken in de nieuw aangelegde havens. De huizen van meer dan een eeuw oud worden nu opgeknapt in het klusproject 'Klussen in de Nijverhoek'.

De deelnemers in dit project hebben zich georganiseerd in een collectief dat wordt bijgestaan door advies van architect, kostendeskundige en een constructeur en een zogenaamde duurzaamheidsexpert. Vanaf mei 2020 wordt door een aannemer gestart met de renovatie van de woningen aan de buitenkant en worden gevels , dak, ramen en kozijnen.

Binnen worden installaties, binnenwanden, deuren en trappen aangebracht. Vanaf januari 2023 kunnen de klussers dan zelf aan de slag in de huizen om het verder naar eigen idee in te richten. Het proces wordt begeleid door Urbannerdam een adviesbureau verbeterening van woonomstandigheden.


Foto: LMOFOTO