Overleg tussen Nederlands en Duits kabinet in Rotterdam

22 March 2023, 16:19 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Boijmans / Ossip van Duivenbode

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz en een deel van zijn kabinet komen volgende week maandag naar Rotterdam voor overleg met een delegatie onder leiding van premier Mark Rutte. Vrijwel elk jaar is er zo'n bijeenkomst, afwisselend in een van de landen.

Deze regeringsconsultatie vindt plaats in het Depot Boijmans van Beuningen. De bijeenkomst is bedoeld voor het versterken van de banden. Dit keer wordt onder meer gesproken over buitenlands beleid en Defensie. Ook klimaat, energie, economie en infrastructuur komen aan de orde.

Vorig jaar oktober was de laatste keer dat er een Duits-Nederlandse regeringsconsultatie was. Toen stond de bijeenkomst in het teken van klimaat en vond deze plaats in Berlijn. Ook met de Belgische en Franse regering vindt dergelijk kabinetsoverleg plaats.

Aan het gesprek in Rotterdam nemen naast premier Rutte onder anderen ministers Sigrid Kaag (Financiën), Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) Kajsa Ollongren (Defensie) deel. De Duitse delegatie bestaat naast de bondskanselier uit zeven bewindspersonen onder wie ministers Robert Habeck (Economische Zaken), Annalena Baerbock (Buitenlandse Zaken) en Christian Lindner (Financiën).