Patrimonium's Hof in Bloemhof verlaten en afgesloten

29 August 2022, 10:15 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
LMOFOTO

De beide toegangen tot het monumentale Patrimonium's Hof zijn beiden hermetisch afgesloten en de hof is 'gedwongen' verlaten door haar bewoners en alle huizen staan leeg.  Er zijn dit moment geen zichtbare (verbouw)activiteiten. Het Patrimonium's Hof is gelegen in de wijk Bloemhof en gebouwd in 1915.

Het heeft de vorm van een hofje met een binnen- en een buitenring en bestaat uit 103 kleine drie- en vier kamerwoningen en één bedrijfsruimte. Het complex en de in het hofje gesitueerde fontein zijn sinds 2007 tot Rijksmonument verklaard. In 1992 heeft het complex eerder een renovatie ondergaan. De komende jaren wordt het Patrimonium's Hof in opdracht van Vestia opnieuw gerenoveerd en gaat van het gas af, de bewoners in de sociaal huursector moesten daarom hun woningen verlaten.

De renovatie heeft tot gevolg dat het aantal woningen wordt ingeperkt van 103 naar 87 en dat heeft gevolgen voor de huur die hoger gaat worden en terecht gaat komen in het middensegment. Dat betekent dat de huidige bewoners niet meer zouden kunnen terugkeren in het complex en dat voor hen naar vervangende woonruimte wordt gezocht. Daar is overigens wel protest tegen aangetekend door de bewonerscommissie Patrimonium’s Hof en de huurdersraad van Vestia, mogelijk dat er toch wat huurders onder voorwaarden terug kunnen keren in de woningen. De plannen zijn in lijn met de gemeentelijke Woonvisie en passen binnen Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ). De hele renovatie zou ergens in 2023 moeten zijn afgerond.