Poortgebouw na grote verfbeurt opgeknapt

16 November 2021, 10:22 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
LMOFOTO

Een half jaar geleden werd begonnen met een opknapbeurt aan de buitenzijde van het monumentale Poortgebouw aan de Stieltjesstraat. De steigers zijn inmiddels verdwenen en de buitenzijde van het gebouw met de vele stijlvolle raampartijen heeft inmiddels een flinke opknapbeurt ondergaan en ziet er weer prachtig uit. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd met verfwerk aan de onderkant van het gebouw, zeg maar het poortgedeelte van het gebouw.

Het gebouw gebouwd in 1879 was ooit het kantoor van de beruchte en beroemde Rotterdamse havenondernemer  Lodewijk Pincoffs van de Rotterdamse Handelvereeniging en werd later eigendom van het  Havenbedrijf die er tot 1977 gehuisvest was. In de tachtiger jaren kwam het leegstaande gebouw zelfs landelijk in het nieuws als mogelijke bestemming als eroscentrum. Dat plan ging door groot verzet van buurtbewoners van Feijenoord uiteindelijk niet door.

Het gebouw werd toen gekraakt en een deel van de krakers van toen vaak met een culturele en kunstzinnige achtergrond zijn de huurders van het gebouw tot op de dag van vandaag. Zij overlegden zich georganiseerd binnen de Vereniging Poortgebouw met betrokken partijen over de opknapbeurt aan de buitenkant van het gebouw en maakten een plan van aanpak. 

De bewoners dragen verantwoordelijkheid voor de binnenkant van het gebouw hopen nog lange tijd het pand te kunnen bewonen en te gebruiken als sociaal en cultureel centrum.