Dagblad010 | Provenierssingel 59b (Afl: 34)
mainImage

Provenierssingel 59b (Afl: 34)

25 juli 2021, 09:00 uur
Rotterdam & Regio

Rotterdam heeft een rijke historie en die is uiteraard onuitputtelijk. Iedere dag opnieuw wordt het verleden aangevuld met tal van kleine feiten. Via beeld en tekst voegen zij iets toe aan onze gemeenschappelijke (contemporaine) geschiedenis. Journalisthistoricus Joris Boddaert beschrijft iedere zondag in deze rubriek een Rotterdamse foto. Meestal is het fotografisch beeld onbekend en van langer geleden.
Reacties: [email protected]

Provenierssingel 59b

September 1974 kocht ik het fraaie hoekpand Provenierssingel/Versijdenstraat. Het huis op nr. 59b, daterend van 1898, telt vier verdiepingen van elk 100 vierkante meter. Geen slechte aankoop voor een jongeman, 29 jaar oud. Op de begane grond was een tabakswinkel gevestigd en op de eerste verdieping woonden twee bejaarde zusters. Ik zelf woonde op de derde. Alleen. Een paar maanden later trok mijn vriendin Catrien Ketting bij mij in. Een wonder geschiedde: wij zijn nog steeds samen! Wij zijn gezegend met twee volwassen kinderen, en één kleinkind.

Een leuk detail zal ik prijsgeven. Ik betaalde 42.000 gulden voor het pand. Ik kon dit ‘fikse’ bedrag ophoesten, dankzij een hypothecaire lening op onderpand van mijn broer Robertus. Ik weet nog exact hoe trots ik was toen ik het exterieur van mijn  huis vanaf het bruggetje (op 30 meter afstand) toonde aan mijn ouders. Het was er zalig wonen, zo vlak bij het station, en twaalf minuten lopen (via Molenwaterweg) van het Stadhuisplein. Catrien en ik hebben gedurende elf jaar (met een onderbreking van 3,5 jaar Zandvoort) een zeer ontspannen leven geleid in ons huis. Wij lieten elkaar vrij, dat was onze kracht.

November 1983 raakte Catrien zwanger. Schrikkeldag 1984 zeiden wij ‘ja’ tegen een ambtenaar aan de Coolsingel. Eind augustus van dat jaar werd Philip geboren. Wij hadden inmiddels drie verdiepingen tot onze beschikking. Maar de wieg van onze zoon stond veilig in onze slaapkamer. Ik vergeet nooit het piepende geluid van tramlijn 22 op de tramrails wanneer ie bij de Spoorsingel richting west tamelijk wild de bocht om ging. ‘Onze’ singel was een oase. Er was veel gras, er waren mooie bomen, het water (met zwanen) was schoon en wij keken vanuit onze ramen op het reeds genoemde rustieke houten bruggetje.

Pal tegenover ons - Proveniersplein 6 - woonde Jules Deelder. Die hokte samen met zijn vriendin Annemarie Fock eveneens ‘twee hoog’. Ik zag hem soms wel een kwartier voor een spiegel staan: ‘zit mijn hoed wel goed’.

Wij wilden dolgraag aan de singel blijven wonen. However, het huis heeft geen tuin en ook geen balkon. Wij verhuisden 1985 naar een pand aan de Mathenesserlaan, mét een flinke tuin. Ons geluk kon niet op toen mei 1987 onze dochter Celeste werd geboren. Het huis aan de Provenierssingel heb ik nog jaren verhuurd. Ik verkocht het in 1996 aan Nel Knuvers, toenmalig waardin van café Timmer. Ik kom nog regelmatig in de Provenierswijk. In ons vroegere huis is thans een hostel gevestigd. Dat vind ik prima. Denk áltijd aan vroeger, wanneer ik langs het huis aan de singel loop. Wát hadden wij een mooie, zo ontspannen tijd, daar op 59b! [Met dank aan Ton Hermans, die het pand oktober 2020 op foto zette vanaf het bruggetje].