In 2023 realiseert Eneco een enorm windpark op de zeewering van de Tweede Maasvlakte. In opdracht van Rijkswaterstraat wordt vanaf dat jaar 400 GWh aan energie opgewekt. De planning is wel dat de windmolens in de vloedlijn geplaatst worden. Dit zou betekenen dat deze met laag water droog staan en met hoog water onder water.
Erger is dat Eneco de reddingsbrigade heeft moeten informeren dat bij storm gaten om de paal zullen ontstaan van maar liefst drie meter diep en een diameter van 24 meter. Dat zijn kolossale gaten, waardoor er gevaarlijke stromingen en situaties rondom de windmolens ontstaan.
Een groot probleem dus, vindt raadslid Robert Simons, want de Tweede Maasvlakte is niet alleen bedoeld als zeewering, maar óók voor recreatieve doeleinden. ‘’Kitesurfers, badgasten, fietsers en vissers vertoeven zich maar wat graag op deze locatie’’, zegt hij.
Simons wil weten wat de minimale afstand zal zijn tussen de kust van de Tweede Maasvlakte en de te plaatsen windturbines op de zeewering en ook hoeveel Eneco er - met toestemming van het huidige stadsbestuur - ter plekke gepland heeft?
Maar vooral of GroenLinks-wethouder Bonte zwemmer is en op de hoogte is van de veiligheidsrisico’s?