Dagblad010 | Rotterdam gaat 39 wijkhubs bemannen
mainImage

Rotterdam gaat 39 wijkhubs bemannen

Wethouder Roos Vermeij
18 september 2021, 11:58 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam, NieuwsopBeeld

Wethouder Roos Vermeij (Economie, wijken en kleine kernen) roept Rotterdammers die ouder zijn dan 16 jaar op om zich kandidaat te stellen voor wijkraadslid.  Met haar plan ‘Met de Wijk aan Zet’ wil ze dat bewoners meer te zeggen krijgen over de omgeving waarmee zij zich het meest verbonden voelen: hun wijk. ‘’Maar ook om hiermee de afstand tussen ‘de Coolsingel’ en de Rotterdammer te verkleinen’, zegt ze.

Rotterdam kent straks na de gemeenteraad en wijkraadverkiezingen in maart 2022 in totaal 39 wijken en 39 wijkraden. Zo krijgt het gebied Kralingen-Crooswijk straks twee wijkraden, Kralingen en Crooswijk, en vormen bijvoorbeeld Bospolder-Tussendijken en Spangen één wijk met één wijkraad. Afhankelijk van het inwonertal in de wijk krijgen wijkraden 7 tot 9 zetels. De kleine kernen Hoek van Holland en Rozenburg krijgen 11 zetels, en Pernis 9.

Bewoners, wijkraadsleden, organisaties en ambtenaren werken samen aan de wijk vanuit een wijkhub: een laagdrempelige, fysieke ontmoetingsplaats op een centraal punt in de wijk. Door vanuit de wijk te werken is de gemeente beter benaderbaar, krijgen ambtenaren een beter gevoel van wat er in de wijk speelt. De wijkraad kan er vergaderen en bewoners kunnen aankloppen voor vragen. Hoe de wijkhubs precies zullen worden bemand, wordt de komende tijd nader uitgewerkt. In totaal komen er 39 wijkhubs, één in elke wijk.

De 39 Rotterdamse wijken: