Stadion Feyenoord te laat met info: rapport vertraagd

9 April 2021, 18:31 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
OMA

door Jan D. Swart

Raadslid-bankier Dennis Tak (Partij van de Arbeid) heeft als voorzitter van de stadhuisregiegroep van het nieuwe Feyenoord Stadion alle andere Rotterdamse raadsleden vanmiddag moeten informeren dat het controlerende cijferbedrijf Deloitte niet op de (al heel lang) afgesproken 13e april met een volledige toets kan komen over de Position Paper.

De reden is dat Stadion Feyenoord N.V. te laat was met de gevraagde informatie. Tak verwacht nu (zogezegd optimistisch) dat het uitstel maximaal twee weken zal duren.

De vertraging heeft te maken met de rampscenario-analyse van de business case. Dat is een doorrekening om zodoende een goed beeld te krijgen van de financiële risico's als zaken anders lopen dan in de business case is weergegeven. Bijvoorbeeld: als de bouwkosten nog verder stijgen. Of wanneer contracten met investeerders niet waterdicht blijken. Gangbaar is 10%. 

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag gaf wethouder Van Gils (D66) al aan dat Deloitte niet op tijd kon zijn met zijn totaalanalyse. Daaruit bleek dat hij op de hoogte was van wat Deloitte tot nu wel heeft kunnen aanleveren. Hij doorbrak daarmee op moderne wijze (nieuw leiderschap) de geheimhouding.

De raadsleden Tak en Rozema, die net als Van Gils, alsmede trouwens het totale college van B&W, deel uit maken van deze stadhuisregiegroep over het nieuwe stadion, zitten echter tegen hun gevoel in noodgedwongen nog wel vast in het oude regime van geheimhouding en achterkamertjespolitiek. Zij wijzen erop dat ze dus pas iets mogen zeggen en pibliceren als alle informatie compleet is. 

Duidelijk in het kader van de ontwikkeling van het nieuwe stadion van Feyenoord is dat de financiering verre van rond is en dat de bouwprijs van het stadion daarin een cruciale rol speelt. 

Omdat de komst van een nieuw stadion binnen Feyenoord City voor enkele poltieke partijen en de burgemeester een prestigeobject is geworden van zowel het stadsbestuur als de coalitiepartijen D66, CDA en VVD (*), worden nu met creatieve hocuspocus maatregelen gangbare procedures gekneed in de vorm waarin de Final Investment Decision naar de laatste plek in het project wordt doorgeschoven.

Dat is niet gebruikelijk bij grote projecten. Voor veel raadsleden ook niet te verklaren. Bovendien, niet schrikken, het eindoordel is zelfs doorgeschoven naar het laatste kwartaal van dit jaar.

 



(*) De fracties van D66, CDA en VVD worden in het kader van de een nieuw stadion in kringen van Leefbaar Rotterdam, 50Plus en SP ''de fanclub van Adriaan Visser'' genoemd. Visser is de grote animator van het nieuwe stadion en een persoonlijke vriend van de rekenmeester van Stadion Feyenoord, Carl Berg.  

Lees ook: https://dagblad010.nl/Rotterdam%20&%20Regio/nu-weer-uitstel-van-het-deloitte-rapport-bouwsom-te-hoog