Dagblad010 | Stadsarchief Rotterdam zoekt namen slachtoffers bombardement
mainImage

Stadsarchief Rotterdam zoekt namen slachtoffers bombardement

14 mei 2021, 08:31 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

Het Stadsarchief Rotterdam is op zoek naar ongeveer 400 namen van mensen die zijn omgekomen bij het Duitse bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940. De lijst van slachtoffers is nu niet compleet en bevat 450 namen, terwijl bekend is dat het bombardement meer dan 850 levens heeft geëist.

Dat er zoveel namen ontbreken, komt doordat veel gewonden naar ziekenhuizen buiten Rotterdam werden gebracht. Als ze daar stierven, werd hun overlijden in die plaats aangegeven. Ook is niet altijd vast te stellen of iemand overleed als gevolg van het bombardement of door een andere oorzaak.

Het Stadsarchief roept de hulp in van nabestaanden om de lijst compleet te maken. Wie weet heeft van een familielid dat is omgekomen bij het bombardement, kan dat doorgeven aan [email protected], met vermelding van naam en geboortedatum.

Het bombardement in de middag van 14 mei 1940 duurde nog geen kwartier en legde het centrum van de stad in puin. De daaropvolgende brand hield dagenlang aan. Toen de Duitsers dreigden ook Utrecht te bestoken, capituleerde Nederland.

De slachtoffers van het bombardement worden deze vrijdag herdacht in de Laurenskerk. Kinderen lezen de namen voor van elf jonge slachtoffers. Stadsarchivaris Jantje Steenhuis zou het "een mooi eerbetoon" vinden als volgend jaar een complete namenlijst kan worden voorgelezen.


Door: ANP | Foto: Wikipedia - Het Nieuwe Instituut - Architecture Collection