Dagblad010 | Tijdelijke Suurhoffbrug op zijn plek gelegd in Rotterdam
mainImage

Tijdelijke Suurhoffbrug op zijn plek gelegd in Rotterdam

15 mei 2021, 23:45 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws

De tijdelijke Suurhoffbrug is zaterdagavond rond 21.30 uur op zijn plek gelegd in de A15 bij de Rotterdamse Maasvlakte, naast de bestaande brug. De hele operatie met de boogbrug van circa 200 meter lang, 20 meter breed en meer dan 40 meter hoog op het Hartelkanaal begon vrijdagavond, en was live te volgen via een stream van Rijkswaterstaat.

Het laatste stukje invaren en het afzetten van de brug op de steunpunten was precisiewerk. "We hebben hier twee jaar naar toe gewerkt", zegt Ryan Derks, projectleider van aannemerscombinatie Stipt. "Het is gegaan zoals we bedacht hebben: hij staat heel nauwkeurig op zijn plek binnen een paar millimeter waar we hem gepland hebben. Ik ben hartstikke blij."

De Suurhoffbrug zou eigenlijk zaterdagochtend al naast de oude worden gelegd, maar de nachtelijke voorbereidingen duurden langer dan gepland. Daardoor misten de bouwers het tij en moest worden gewacht tot het volgende hoogwater. Vanaf 18.00 uur zaterdagavond begon het invaren, het op de plaats leggen van de brug.

"Ik vond het een hele spannende operatie", zegt Henk Meuldijk, projectleider bij Rijkswaterstaat. "Het weer had een grote invloed op het werk, maar het is toch gelukt. Heel nauwkeurig en het is allemaal veilig gebeurd, daar mogen we ook heel blij mee zijn."

Vorig weekend werd de brug dwars door Rotterdam naar zijn nieuwe bestemming verscheept vanaf de kade bij de bouwlocatie in Krimpen aan den IJssel. Rijkswaterstaat noemt de brug een toegangspoort tot de Maasvlakte en een vitale verbinding voor het Rotterdamse havengebied. De huidige brug, die bijna 50 jaar oud is, wordt gerenoveerd. De tijdelijke Suurhoffbrug moet de komende jaren de toenemende verkeersdrukte helpen opvangen.


Foto: Eyecatcher