Dagblad010 | Uitgifte plastic zakjes op de markt juridisch vastgelegd
mainImage

Uitgifte plastic zakjes op de markt juridisch vastgelegd

25 september 2021, 02:09 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld, Echwel Rotterdam

Het burgerverzoek om in het vervolg de uitgifte van plastic zakken op de centrummarkt op de Binnenrotte en Blaak te verbieden kan door de gemeente Rotterdam op juridische gronden vooralsnog niet worden gehonoreerd. Dat heeft burgemeester Aboutaleb laten weten aan twee Rotterdamse dames, die hem hierover een brief hadden gestuurd. Het verstrekken van (gratis) plastic verpakkingen is - zij het beperkt - namelijk toegestaan op grond van de huidige voedsel- en warenwetgeving.

Wel blijken al in 2020 verschillende stappen genomen te zijn om het plasticafval te verminderen, niet in de laatste plaats op initiatief van GroenLinks-raadslid Kockelkoren. Marktmeesters zien sindsdien verscherpt toe op naleving van het marktreglement en er is een bewustwordingscampagne voor het terugdringen van plastic opgestart, met de slogan ‘Neem je eigen tas mee naar de markt’.

Ook wordt er na een initiatief van raadslid Van Schaik werk gemaakt om meer prullenbakken op de markt te realiseren en verder is recent wethouder Karremans gevraagd gesprekken aan te gaan met de marktkooplieden om het gebruik van composteerbare tasjes te gebruiken.