Dagblad010 | Vrienden en bewonderaars herdenken dood Pim Fortuyn
mainImage

Vrienden en bewonderaars herdenken dood Pim Fortuyn

Links: Robert Simons. Hij sprak bij de plechtigheid.
6 mei 2021, 19:21 uur
Rotterdam & Regio

Vrienden en bewonderaars van Pim Fortuyn hebben donderdagmiddag zijn dood herdacht. Dat gebeurde op de Pim Fortuynplaats bij de Korte Hoogstraat waar zijn standbeeld staat. De Rotterdamse politicus werd 19 jaar geleden vermoord op het mediapark in Hilversum door de linkse milieu-activist Volkert van der G. 

Fortuyn zou bij leven 73 jaar geweest zijn. Namens Leefbaar Rotterdam sprak de huidige fractievoorzitter Robert Simons bij de plechtigheid. Simons was al Fortuynist toen Leefbaar als nieuwe Rotterdamse partij in maart 2002 een historische overwinning behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen. Leefbaar haalde vanuit het niets 17 zetels en incasseerde daarmee 34,7 procent van de stemmen. De door Ronald Sorensen opgerichte partij bracht daarmee de - tot dan in Rotterdam overheersende - PvdA een gevoelige nederlaag toe.

Fortuyn ging dat voorjaar ook vol voor de Tweede Kamerverkiezingen met de LPF (Lijst Pim Fortuyn). Maar dat succes heeft hij niet meer kunnen meemaken. Kort na 18.00 uur werd hij op de fatale 6e mei 2002 dood geschoten. Zijn chauffeur zag kans om de dader met succes te achtervolgen en in handen van de politie te spelen.