Dagblad010 | Ziekenhuizen versoepelen coronaregels, afstand houden blijft
mainImage

Ziekenhuizen versoepelen coronaregels, afstand houden blijft

23 september 2021, 18:02 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld, Echwel Rotterdam

Ook ziekenhuizen versoepelen in navolging van de overheid hun coronaregels. De manier waarop ze dat doen verschilt. De meeste ziekenhuizen houden voorlopig vast aan de vertrouwde 1,5 meter afstand, maar het mondkapjesbeleid loopt meer uiteen. Het Erasmus MC in Rotterdam houdt ook nog vast aan de 1,5 meter afstand, maar stelt mondkapjes niet meer verplicht. Dat geldt ook voor het Maasstad Ziekenhuis.

Het Radboudumc ziet het niet zitten om al verregaand te versoepelen. Ook niet nu het kabinet heeft besloten dat 1,5 meter afstand houden niet per se meer hoeft. De verplichting is gewijzigd in een "dringend advies". Het academische ziekenhuis in Nijmegen houdt er echter aan vast en blijft voorlopig ook gezondheidsvragen stellen en mondkapjes uitdelen bij de ingang.

"Juist in een umc als het Radboudumc komen veel patiënten die een zeer kwetsbare gezondheid hebben en vaak, ondanks vaccinatie, onvoldoende beschermd zijn tegen het virus", legt het ziekenhuis uit. Wel zijn vanaf zaterdag twee bezoekers per dag toegestaan en mogen patiënten die dat willen weer een begeleider meenemen.

Het Zeeuwse Adrz zit ook op de voorzichtige lijn. "In belang van alle patiënten, bezoekers en zorgmedewerkers en vrijwilligers blijven de coronamaatregelen van kracht in de Zeeuwse ziekenhuizen, ook na 25 september." Dat betekent ook hier: 1,5 meter afstand houden en mondkapjes dragen. Die redenatie volgt ook onder meer het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem.

In sommige delen van het land hebben ziekenhuizen regionaal afspraken gemaakt. Zo wordt in Noord-Nederland - waar onder meer het UMCG in Groningen en ziekenhuizen in Drenthe en Friesland onder vallen - overal de 1,5 meter afstand en de mondkapjesplicht behouden.

In Bergen op Zoom en Roosendaal is het beleid soepeler. Het daar gevestigde Bravis Ziekenhuis laat de strikte regel van 1,5 meter afstand los. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat alle zitplaatsen in wachtruimtes vanaf zaterdag weer gebruikt mogen worden. Mondkapjes waren al langer niet verplicht. "Wel blijft het dringend advies om elkaar de ruimte te geven", aldus het ziekenhuis.

Het Amphia Ziekenhuis in Breda laat juist weten: "In de hal en andere openbare ruimtes ziet u vanzelf op welke stoelen u mag zitten. Zo zorgen we dat er altijd 1,5 meter afstand tussen u en andere mensen zit." De bezoekregeling is er wel versoepeld: daar gelden geen bijzondere maatregelen meer. Veel andere ziekenhuizen beperken het bezoek nog tot twee personen per dag.

Onder meer het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Erasmus MC in Rotterdam alsmede het Maasstad Ziekenhuis houden ook vast aan de 1,5 meter afstand, maar stellen mondkapjes niet meer verplicht. Als afstand houden niet gaat, blijven mondkapjes de norm in diverse ziekenhuizen.


Door: ANP | Foto: ANP