Zorgen over komst van 6 miljoen kilo vuurwerk naar haven

16 November 2020, 12:29 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Pixabay

Nu er een landelijk vuurwerkverbod voor de aankomende jaarwisseling is aangekondigd, zijn er in de Rotterdamse gemeenteraad zorgen ontstaan. Naar verwachting zijn er zo’n duizend containers vol vuurwerk vanuit China onderweg naar de Rotterdamse haven. Dat was door handelaren al besteld, nog voordat bekend werd dat er dit jaar geen consumentenvuurwerk afgestoken mag worden. In totaal gaat het om zo’n zes miljoen kilo.

Omdat de ziekenhuizen de handen nu vol hebben aan de behandeling van coronapatiënten, besloot het kabinet het explosieve materiaal deze jaarwisseling niet toe te staan. De bestellingen door handelaren kunnen vaak niet meer geannuleerd worden. En dus moet het ergens opgeslagen worden. Raadslid Ellen Verkoelen (50PLUS) maakt zich zorgen. Volgens milieudienst DCMR vormt vuurwerkopslag in de Rotterdamse haven geen gevaar. Men heeft daar immers protocollen voor zwaar explosief materiaal. Maar toch voorzien experts volgens het 50PLUS-raadslid wel degelijk risico. ‘’We willen een ramp als in Enschede in het jaar 2000 voorkomen’’, aldus Verkoelen.

Ze wil van het stadsbestuur weten of het stadsbestuur in beeld heeft om hoeveel materiaal het precies gaat en hoelang het vuurwerk eventueel in de haven opgeslagen moet worden. Ook wil het raadslid weten of er een noodscenario voor bewoners rondom het gebied op de plank ligt, als het wél misgaat.