Van 17 mei tot 1 juni 2018 is de landelijke actie NIXzonderID. Er is extra aandacht voor het spontaan tonen van het ID door jongeren en de leeftijdscheck door verkopers van alcohol en tabak.
Uit onderzoek blijkt dat jonge kopers van drank of sigaretten hebben nog niet altijd hun ID bij de hand. Daarom doet Rotterdam mee met NIXzonderID.

Een sportvereniging die NIXzonderID actief inzet is HC Rotterdam. In de kantine van de hockeyvereniging staat er op tijdstippen dat er alcohol mag worden geschonken, geen personeel jonger dan 18 jaar achter de bar. ”Zo geven we het goede voorbeeld. Ook wordt het personeel niet door leeftijdsgenoten onder druk gezet om toch een biertje te tappen”, zegt Karianne Lagendaal (verenigingsmanager). ”We zijn er alert op dat er geen alcohol aan minderjaren geschonken wordt. We controleren dit actief en huren bij feesten soms beveiliging in om ons daarbij te helpen.”

De gemeente werkt samen met YOUZ. Zij gaan langs verschillende sportverenigingen om NIX18 onder de aandacht te brengen. Zo worden er onder andere posters, ID checkkaartjes, bureauklappers en stickers uitgedeeld.

YOUZ is een instelling voor verslavingszorg gericht op jongeren tot 24 jaar. De afdeling preventie van YOUZ houdt zich bezig met voorlichting en advies voor het voorkomen van problematisch gebruik.

Print Friendly, PDF & Email