Naar schatting zijn er in Nederland 450.000 jongeren tussen 15 en 25 jaar met gehoorverlies als gevolg van blootstelling aan te hard geluid. Ieder jaar komen daar 21.500 jongeren bij.

De gemeente Rotterdam gaat nu aan de slag met een goede informatievoorziening. Ook wil het de Rotterdammers aansporen om zelf hun gehoor te beschermen en verder staan er gesprekken met evenementenorganisaties op de rol om gehoorschade onder de aandacht te brengen van festivalbezoekers.

Medici hebben vastgesteld dat gehoorschade direct kan ontstaan na één hard geluid, maar ook door te vaak of te lang luisteren op hoge geluidsniveaus. Als kinderen muziek luisteren, filmpjes kijken of gamen met een koptelefoon of oortjes staat het geluid vaak onbewust te hard. Ook op feestjes en evenementen als carnaval, Koningsdag of oud en nieuw heeft men meestal niet in de gaten hoe hard het omgevingsgeluid en de muziek zijn.

Gehoorschade is bovendien onomkeerbaar en kan (in het ergste geval) leiden tot concentratie- en leerproblemen, sociaal isolement en zelfs depressie. De belangrijkste tips ter voorkoming zijn:
1. Zet volumebegrenzing aan.
2. Zorg voor goede oordoppen met muziekfilter. Geen schuimdoppen.
3. Met een decibelapp kan gemakkelijk de geluidssterkte worden meten. Vanaf 80 decibel kan er gehoorschade ontstaan.
4. Elk jaar een online hoortest.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!