Rotterdam herdenkt op tal van plekken

5 May 2018, 01:06 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De ouwe Rotterdammers hebben gisteravond om 20.00 uur in alle respect en rust mee kunnen doen aan de Dodenherdenking van 4 mei. Zover tot nu toe bekend zijn er geen solisten, groepen of principegekkies geweest die het normale verloop van deze mooie Nederlandse traditie in de war hebben willen sturen.

Dat was in Rotterdam ook niet te verwachten, want toen de herdenking van 4 mei in de raadsvergadering onderwerp van gesprek was en het ging om de vraag of winkeliers op deze avond verplicht moesten sluiten of dat ze zelfstandig zouden moeten kunnen beslissen om met hun klanten twee minuten stilte in acht te nemen, vonden alle partijen (ook die van de nieuwe Rotterdammers, zoals Nida en DENK, beide in een brilajnte toespraak) dat de winkels dicht moesten. Behalve D66. Het werd een historische stemming, die naar de mening van rechts Rotterdam D66-fractievoorzitter Said Kasmi nog lang zal achtervolgen.

De officiële stadsherdenking vond gisteren traditiegetrouw plaats aan Het Plein 1940 bij het beeld van Zadkine. Maar ook elders in de stad staan monumenten, die aan de wrede jaren van de Duitse bezetters (moffen, zeiden de Rotterdammers, en de ouderen zeggen dat nog steeds) herinneren. We zagen op twitter beelden voorbij komen vanuit Hillegersberg/Schiebroek, maar ook vanuit Kralingen, waar bijvoorbeeld het gezin van de vroegere Rotterdamse VVD-fractievoorzitter en huidig Tweede Kamerlid Antoinette Laan jaarlijks bijeenkomt: hoek Hoflaan-Oostzeedijk. Maar ook de Joodse gemeenschap had een eigen plek uitgekozen: onder de raadszaal van het stadhuis. Zie de beelden:


Stadhuis Rotterdam.


Schiebroek/Hillegersberg.


Centrum.