Verse melk of yoghurt die écht uit Rotterdam komt. Met de komst van de Floating Farm, een drijvende zuivelboerderij in de Merwe-Vierhaven, hoef je straks de stad niet meer uit om je zuivel bij de boer te halen.

Eind dit jaar moeten ze er staan. De veertig koeien die de drijvende boerderij en het nabijgelegen weiland gaan bemannen. Ze worden gemolken door robots, die ook de stal schoonhouden. Via een app kan de boer op afstand zien hoe het met de koeien gaat. De boerderij is open voor bezoekers, die straks het hele proces kunnen volgen: van de zuivelproductie tot aan de recycling van de mest. Om vervolgens met échte stadse melk of gedroogde mest naar huis te gaan.

”We willen stedelingen weer in contact brengen met de voedselproductie. Het moet weer het hart van de gemeenschap worden”, vertelt Minke van Wingerden, mede-initiatiefnemer van de Floating Farm. ”Sommige kinderen uit de stad weten niet eens waar melk vandaan komt. Straks kennen we een generatie die niet meer weet wat ze eten. Dat willen we veranderen. Bij de Floating Farm kun je alles zien. Waar de koeien eten, waar ze slapen en hoe ze worden gemolken. Daarnaast komt er een educatiecentrum en ontvangen we schoolklassen.”

‘Lokaal’ is voor de Floating Farm het sleutelwoord. ”We kwamen op het idee nadat we zagen wat orkaan Sandy in 2012 in New York had aangericht”, legt Van Wingerden uit. ”De stad had door de storm geen aanvoerwegen meer. Er was nog maar voor twee dagen vers voedsel beschikbaar. Daardoor beseften wij hoe belangrijk lokaal voedsel is.” Maar niet alleen de eindproducten van de Floating Farm zijn lokaal. ”Ook de koeien voeren we met restproducten uit de nabije omgeving. Zo geven we ze bierborstel van Brouwerij Noordt, aardappelschillen van firma Heezen op Zuid en restproducten van het meel uit de molen van Schiedam. Al het voer wordt met elektrische auto’s van Groen Collect opgehaald.”

”Overigens wil deze lokale aanpak niet zeggen dat de Floating Farm alleen in Rotterdam blijft. Van Singapore tot Noorwegen. Uit alle hoeken is er belangstelling om het concept over te nemen. Vooral omdat het de éérste drijvende boerderij ter wereld wordt. Goede grond wordt schaars, terwijl de aarde voor 70 procent uit water bestaat. De boerderij te laten drijven op een ponton is daarom een logische stap. Daarmee maken we hem ook klimaatadaptief en interessant voor steden die zijn omringd door water. De boerderij in Rotterdam is eigenlijk een soort ‘living lab’, waarbij we willen laten zien wat er allemaal kan.”

Print Friendly, PDF & Email