Rotterdam zeult met verwarde mensen

5 August 2018, 09:19 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Rotterdam zeult en leurt met verwarde personen.
Op papier is er concrete oplossing, maar in de praktijk is de accuratesse ver te zoeken als men de kritiek leest van raadslid Michel van Elck.

In het verleden was het zo dat alleen de politie zorg droeg voor het vervoer van verwarde mensen, die versneld in een instelling moesten worden opgenomen. Maar de naar de Tweede Kamer vertrokken wethouder Hugo de Jonge wijzigde dat patroon met de invoering van het 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbare meldpunt ggz. Dat ontlastte de politie als het ongevaarlijke verwarde personen betrof. De passende vervoerszorg werd vervolgens de verantwoordelijkheid van de ambulances.

‘’Iemand die ziek is, is niet gebaat bij een politiewagen voor de deur of een verblijf in de politiecel, terwijl hij naar een psychiatrische kliniek moet’’, zei wethouder Hugo de Jonge destijds.

‘’Afspraak was dat via het meldpunt de verwarde persoon vervolgens door middel van een ‘psycholance’ naar passende zorg en ondersteuning geleid zou worden’’, schrijft Van Elck aan het stadsbestuur. ‘’Maar na de evaluatie in april van dit jaar is het stil geworden rond het vervoer van deze mensen. Daarnaast heeft Leefbaar Rotterdam van meerdere politieagenten vernomen dat toch alleen de politie nog steeds voornamelijk af gaat op meldingen, terwijl die afgehandeld zou kunnen worden door de psycholance.’’

Het ergste van alles is nog dat de politie in ongeveer de helft van de gevallen waarin zij het voortouw neemt bij instellingen moet ‘leuren’ om verwarde personen onder te kunnen brengen. ‘’En’’, weet Van Elck, ‘’ook komt het geregeld voor dat als een instelling geen plek heeft, dat de de politie vervolgens weer voor vervoer moet zorgen naar een andere instelling of naar het politiebureau, waarna de crisisdienst de verwarde persoon komt “beoordelen” en opnieuw gaat bekijken of er ergens plek is binnen een (zorg)instelling.’’

Leefbaar Rotterdam wil een einde aan die janboel. Het wil niet alleen de juiste cijfers over het aantal incidenten maar ook wetenschap hoe het meldpunt ggz nu precies moet werken en in elk geval een oplossing, ook ten bate van de politie die nu te veel kostbare tijd en inzet verloren ziet gaan.