Op maandag 27 augustus opent de Rotterdamse organisatie ‘eisvrij’ een ontdekzolder op de bovenste verdieping van basisschool De Vierambacht in Delfshaven.

De zolder maakt onderdeel uit van een samenwerking die het Rotterdamse bedrijf is aangegaan met Kinderopvang Humanitas, landelijk één van de grootste non-profit organisaties in de kinder- en buitenschoolse opvang. Vanaf komend schooljaar kunnen kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar op 5 basisscholen in Rotterdam Delfshaven iedere dag eisvrij krijgen. Ze worden dan van school gehaald en aan het eind van de dag thuisgebracht. In de tussentijd gaan ze op ontdekkingsreis in de stad en krijgen ze kijkjes achter de schermen bij allerlei bedrijven en instellingen.

De zolder wordt gebruikt om af en toe tot rust te komen. Er staan banken en fauteuils, maar er zijn dus ook allerlei spullen te vinden waarvan kinderen misschien niet direct weten wat het is, zoals een ouderwetse typemachine, naaimachine, barometer, grammofoonspeler, weegschaal met gewichten en een familiespel met Chinese spelregels. De spullen worden geleverd door kringloopwinkels in de regio Rotterdam of geschonken door Rotterdammers.

Op dit moment krijgen zo’n 1.000 kinderen in Rotterdam eisvrij via hun buitenschoolse opvang, waaronder Kiddoozz, Mundo en Prokino. Honderden bedrijven en instellingen werken mee om kinderen in kleine groepjes in contact te brengen met beroepen, bijzondere ambachten, maatschappelijke fenomenen en plekken in de stad.

“Bijzonder aan de samenwerking met Kinderopvang Humanitas is dat kinderen van 4-12 jaar na school nu iedere dag eisvrij kunnen krijgen. De kleine kinderen gaan meer op buurtverkenning, denk aan het doen van boodschappen voor een bejaarde mevrouw. De oudere kinderen gaan verder weg en komen al meer in aanraking met volwassen zaken, denk aan het uitdeuken van een auto. Altijd handig om te kunnen als je net een deuk in de auto van de buurman hebt geschopt”, knipoogt oprichter Jos Verveen.

De scholen waar eisvrij mee samenwerkt zijn basisschool De Vierambacht, Müllerpier, RK Maria, Emmausschool en de Rotterdamse Montessorischool. Daar worden kinderen die eisvrij hebben van school gehaald en aan het eind van de dag binnen een bepaalde straal ook weer thuisgebracht. Vanwege de samenwerking met Kinderopvang Humanitas komen ouders ook in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten vanuit de overheid.

De zolder van basisschool De Vierambacht wordt nu dus ingericht met hulp van kringloopwinkels en alle Rotterdammers die nog bijzondere spullen op hun eigen zolder hebben liggen. Verveen: “Op verzoek van de kinderen zelf komen er geen televisie’s, computers en games op de zolder. Ze willen namelijk tot rust kunnen komen. Maar als iemand nog een ouderwetse Atari-spelcomputer heeft liggen, dan is deze weer wel van harte welkom!”

Rotterdammers die dit initiatief ondersteunen en met bijzondere spulletjes willen bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, kunnen deze met foto mailen naar: [email protected]

 

Print Friendly, PDF & Email