Het Rotterdams Klimaat Initiatief is blij dat het college van Rotterdam samen met het Havenbedrijf een strategie moet maken om te stoppen met de kolenoverslag in het tempo dat in lijn is met het klimaatakkoord van Parijs.

‘’De stemming in de raad betekent het definitieve startschot voor een ware Rotterdamse Kohlenausstieg’’, aldus Vatan Hüzeir, woordvoerder van het Rotterdams Klimaat Initiatief. ‘’Het klimaat verandert snel en gevaarlijk. Om het klimaatakkoord te halen moet al rond 2025 – dus veel eerder dan in andere plannen staat – alle steenkool in Europa uitgefaseerd zijn. Het kolenvrij maken van de haven maakt de weg vrij voor een echt duurzame stad. Als EMO niet kan meegaan in deze transitie, zal er geen plek meer zijn voor dit bedrijf.’’

Achter Het Rotterdams Klimaat Initiatief gaat een groep Rotterdammers schuil, die zich zorgen maakt over klimaatverandering en wil dat Rotterdam zijn kendoe-mentaliteit inzet voor een fossielvrije toekomst: zonder steenkool, zonder olie en zonder aardgas.

Op 30 juni 2018 verloopt het leasecontract tussen het Havenbedrijf en het Europese Massagoed Overslagbedrijf (EMO). De partijen stonden op het punt om het leasecontract voor de grootste kolenoverslag van Europa met 25 jaar te verlengen, tot 2043. Maar nu de gemeenteraad afscheid wil nemen van de kolenoverslag lijkt het onzeker of de geplande contractverlenging met EMO in deze vorm door kan gaan. De motie ‘Afscheid van Kolen’werd ingediend door Groenlinks, SP, Nida, CDA, PvdA en werd gesteund door D66, PvdD en CU-SGP.

Het Rotterdams Klimaat Initiatief was één van de ondertekenaars van een oproep aan de raad om kolen in de haven uit te faseren. Na druk van de burgerbeweging sprak wethouder duurzaamheid Langenberg zich vorig jaar oktober uit tegen het aansluiten van de kolencentrales op de Maasvlakte op het Rotterdamse warmtenet.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!