Rotterdamse café’s (24) – Café Spaan

13 January 2019, 21:30 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Rotterdamse café’s (24) – Café Spaan

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Café Spaan|

Wat een lieve foto van deze twee charmante buffetdames, achter de toog. Zoals altijd is de fotograaf onbekend. Het jaartal eveneens. Wij houden het op begin jaren vijftig. De locatie? Het toen alom bekende schipperscafé Spaan aan het Rodezand. Leo Spaan had voor de oorlog een goed lopend café (d’Ooievaar) aan de achterzijde van het toenmalige Beursgebouw. Na zijn dood in 1939 nam zijn zoon Arnold de zaak over. Het bombardement dwong Arnold om elders opnieuw te beginnen. In 1942 betrok Arnold intelligent, met een gezonde voorzienigheid, een enorme horecaruimte (400 meter) binnen het gloednieuwe Beursgebouw.

Strategisch een sublieme zet, want de vrijwel dagelijkse schippersbeurs was schuin boven de caféruimte gevestigd. Het werden GOUDEN tijden voor Spaan. De zaak was open van acht tot acht. Dinsdag was een topdag, want dan had je tevens de graanbeurs. Er werden met gemak tweehonderd ballen gehakt verkocht. U allen begrijpt dat zo’n bal moet worden weggespoeld, en dat doet men doorgaans NIET met karnemelk. Ohhhhhh, wat een omzetten werden er gedraaid. Begin jaren ’70 kwam er een einde aan de schippersbeurs. Bevrachtingkantoren namen de handel over. Gerard Spaan nam het etablissement midden jaren ’70 over van zijn vader en heeft het tot 1982 volgehouden. ‘Einde oefening’. Gelukkig heeft Arnold de definitieve sluiting van het markante café niet meer meegemaakt. Hij overleed in 1979.  De totale Spaan-geschiedenis leest u in deel 4 Cafés….


Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.