De provincie Zuid-Holland heeft zeventien nieuwe locaties voor windenergie aangewezen en daarvan liggen er vier op Rotterdams grondgebied: bij Hoogvliet, Hoek van Holland, Rozenburg en Charlois. Afgewezen zijn de tweede op het Rivium (bij de Van Brienenoordbrug), die in de Hoekse duinen (nabij de omstreden Hoekse Lijn) en de pier, voornamelijk om te begrijpen esthetische redenen. Discussie is er nu alleen nog over de posities van ‘de lelijke linkse langnekken’ op de landtong in Rozenburg.

Wethouder Pex Langenberg roept daarom de bewoners van Rozenburg op om voor 1 februari een zienswijze in te dienen en daarvoor zijn op 16 en 18 januari informatieavonden belegd respectievelijk in Maassluis en Rozenburg. Zichtlast hebben de inwoners van Rozenburg er niet van. Maar die van Maassluis wel. Op de info-avonden zijn medewerkers aanwezig van de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf en de Milieudienst Rijnmond.

Het bestaande windpark op de landtong Rozenburg is opgebouwd uit twee delen: het westelijke deel bestaat uit tien windmolens uit 2007. Hiervan staan er vijf aan de westkant en vijf aan de oostkant van de Maeslantkering. Direct oostelijk daarvan zijn in 2015 twee windmolens in gebruik genomen. Op de landtong worden de tien bestaande, kleine windmolens vervangen door circa negen modernere en efficiëntere exemplaren. Die krijgen een tiphoogte van 150 tot 210 meter. En dat scheelt 40 tot 100 met de huidige.

 

Print Friendly, PDF & Email