Zeker driehonderd Nederlanders die na de aardbeving Lombok en de Gili-eilanden wilden verlaten, zijn op weg naar huis, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op Lombok bevinden zich naar schatting nog enkele tientallen Nederlanders. ”Van diegenen waarmee we contact hebben, weten we dat zij, mede door bemiddeling van de ambassademedewerkers op Lombok, inmiddels beschikken over tickets voor vertrek vandaag, morgen of uiterlijk vrijdag.”

Een aantal Nederlanders is vrijwillig gebleven, waaronder Nederlanders die daar werken. ”Vrijwel iedereen die zich zorgen maakte over familieleden ter plaatse en geen contact kon krijgen, heeft inmiddels contact kunnen hebben met hun naasten.”

De twee ambassademedewerkers die naar Lombok zijn afgereisd hebben een groot aantal Nederlanders met raad en daad kunnen bijstaan op het vliegveld en in de haven Bangsal waar boten aankomen van de Gili-eilanden. ”Zij hebben tips kunnen geven voor het boeken van tickets, een luisterend oor geboden aan landgenoten die angstige momenten hebben meegemaakt en mensen de weg gewezen voor praktische zaken.”

De EU-desk in de hal van het vliegveld van Lombok blijft open tot donderdag 19.00 uur lokale tijd.

Lombok, in betere tijden

 

 

Print Friendly, PDF & Email